Boekhouding uitbesteden

Wil jij de boekhouding uitbesteden? Iedere ondernemer heeft de verplichting om een boekhouding bij te houden. Als dit niet goed gedaan wordt, kan dit leiden tot boetes en gedoe met de Belastingdienst. Om ervan verzekerd te zijn dat er geen fouten in je boekhouding zitten schakel je een boekhouder in.

Hij of zij neemt jouw administratie op zich zodat je meer tijd overhoudt om te ondernemen. Op deze webpagina kom je erachter of jij baat hebt bij een boekhouder! 

Is de boekhouding uitbesteden voor elk bedrijf interessant?

Veel bedrijven kiezen ervoor om de boekhouding uit te laten besteden. De voornaamste reden hiervoor is dat het bijhouden tijdrovend is. Wanneer je een boekhouder inschakelt, heb je geen omkijken meer naar de boekhouding. Je stuurt de facturen en bonnetjes door en de administrateur verwerkt de gegevens in een boekhoudsysteem.

Voor bedrijven die nog niet zoveel omzet behalen kan het minder interessant zijn om een boekhouder in te schakelen. Als je de boekhouding zelf bijhoudt, maar geen kaas gegeten hebt van boekhouden kun je een boekhoudprogramma gebruiken.

Elk bedrijf dat tijd aan administratie en boekhouding besteedt kan dit niet besteden aan hun core-business. Combineer dat met de kennis en kunde van een boekhouder om te zien hoeveel een boekhouder jouw bedrijf kan opleveren.

Voordelen van een boekhouder inschakelen

We gaven het net al even aan: een groot voordeel van het inschakelen van een boekhouder is dat je er veel tijd mee bespaart. Bovendien hoef je zelf niet in de cijfertjes van je bedrijf te duiken en heb je geen kennis nodig van de wetten rondom ondernemen. De tijd die je met een boekhouder bespaart, kun je weer investeren in je onderneming.

Een ander voordeel van het inschakelen van een boekhouder is dat je optimaal profiteert van belastingvoordelen. Starters en zelfstandigen kunnen aanspraak maken op verschillende voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling. Boekhouders hebben kennis van deze regelingen en zorgen ervoor dat je hier optimaal van profiteert. Zo betaal je nooit te veel belasting!

In welke gevallen wel zelf je boekhouding doen?

In sommige gevallen is het voordeliger om de boekhouding zelf te doen. Heb je een eenvoudige administratie met minder dan vijftig facturen per jaar? Dan kun je met voldoende kennis en tijd de administratie zelf bijhouden. Een ander geval waarin zelf je boekhouding doen voordeliger is dan het uitbesteden is bij een omzet van minder dan € 20.000,- per jaar. De kosten voor een boekhouder kunnen namelijk hoog oplopen en bij een relatief lage omzet kan dit niet uit. Een groot voordeel van zelf je boekhouding bijhouden is dat je meer inzicht hebt in de financiële gezondheid van je bedrijf.

Een gedeelte van de administratie uitbesteden

Als je een administratie opzet, kun je ervoor kiezen om een gedeelte uit te besteden aan een boekhouder. Dit is goedkoper dan wanneer je het volledig zou uitbesteden, maar je profiteert nog wel van de voordelen die een boekhouder biedt. Je kunt de hem of haar bijvoorbeeld de inkomstenbelasting laten doen of je administratie laten controleren. Een groot voordeel aan gedeeltelijk je administratie uitbesteden is dat je inzicht houdt in de financiële gezondheid van je bedrijf.

Kiezen voor een boekhouder of accountant?

Voordat je de keuze kunt maken tussen een boekhouder of een accountant is het van belang om de grootste verschillen te weten. Allereerst focussen boekhouders zich op zelfstandige of kleine ondernemingen, terwijl een accountants zich ook op grote ondernemingen richten. Een ander groot verschil is het opleidingsniveau. De titel accountant is beschermd en wordt alleen gegeven als iemand voldoet aan bepaalde opleidingseisen. Je kunt een accountant in het register van het NBA opzoeken. De titel boekhouder is geen beschermde titel, dus iedereen mag deze titel aannemen. Een boekhouder is goed in administratieve handelingen, maar heeft hier geen opleiding voor gevolgd. Een accountant beschikt dus in de meeste gevallen over meer kennis dan een boekhouder.

Doordat een accountant een opleiding heeft gevolgd is zijn tarief hoger dan dat van een boekhouder. Heb je een klein bedrijf en wil je niet veel geld besteden aan de boekhouding? Dan past een boekhouder waarschijnlijk beter bij je dan een accountant. Wil je ervan verzekerd zijn dat jouw administratie aan alle wettelijke eisen voldoet en maakt het je niet uit dat je wat meer uitgeeft aan de boekhouding? Dan kun je het beste kiezen voor een accountant. Voor sommige grote bedrijven is het verplicht om een accountant in te schakelen om aan te tonen dat hun administratie correct is. Dit heet ook wel de accountantsverklaring en wordt verleend door een gecertificeerde accountant-administratieconsulent of registeraccountant.

Welke taken kan een boekhouder voor je uitvoeren?

De voornaamste taak van een boekhouder is het opzetten en inrichten van een administratie. Alle bonnen en facturen die je aanlevert worden in dit systeem verwerkt. Het crediteuren- en debiteurenbeheer hoort hier ook bij.

Heb je geen kaas gegeten van het belastingsysteem? Dan kun je ervoor kiezen om je boekhouder ook de btw-aangifte en de inkomstenbelasting te laten doen. De boekhouder zal dan met alle informatie die je verstrekt hebt aangifte doen. Wil je graag een overzicht van hoe je bedrijf financieel gepresteerd heeft over een jaar? Dan kun je jouw boekhouder het jaaroverzicht laten opstellen.

Met een B.V. ben je verplicht om jaarlijks een jaarrekening bij de KvK te deponeren. Ook hiervoor kun je terecht bij een boekhouder. Hij stelt de jaarrekening op en kan ondersteuning bieden bij het deponeren. Heb je mensen in dienst? Dan ben je verplicht om een salarisadministratie bij te houden. Gelukkig kun je hiervoor ook terecht bij een boekhouder.

Lees welk takenpakket boekhouders op zich nemen: “Wat doet een boekhouder“.

Wat zijn de kosten van boekhouding uitbesteden?

Een boekhouder inschakelen scheelt dus behoorlijk wat tijd, maar daar staat een prijs tegenover. Gemiddeld liggen de kosten voor een boekhouder tussen € 50,- en € 140,- per maand. Deze kosten zijn afhankelijk van jouw eisen en de ervaring van de boekhouder. Een boekhouder die zijn carrière net begint, kost namelijk minder dan een boekhouder met tientallen jaren ervaring. Wil je graag dat een boekhouder ook de salarisadministratie en belastingaangiftes uit handen neemt? Dan ben je jaarlijks gemiddeld € 1.500,- kwijt. Voor bedrijfseconomische analyses en het opstellen van een jaarrekening betaal je gemiddeld € 2.500,- per jaar. Al deze prijzen zijn afhankelijk van het tarief van de boekhouder.

Lees er meer over: “Wat kost een boekhouder“.

Hoe vind je de juiste boekhouder?

Voordat je op zoek gaat naar een boekhouder is het belangrijk om jouw eisen op een rijtje te hebben. Met deze eisen kun je op zoek naar de ideale boekhouder. Wil je graag een boekhouder waarmee je onder het genot van een kopje koffie de boekhouding kunt doornemen? Dan kun je het beste een boekhouder bij jou in de regio zoeken. Ben je op zoek naar een goedkopere boekhouder? Dan kun je een boekhouder benaderen die werkt met een boekhoudprogramma. In dit programma kun je zelf gegevens invoeren die de boekhouder vervolgens omzet naar een winst- en verliesrekening of een jaarrekening. Omdat de boekhouder niet alle gegevens hoeft in te voeren liggen de kosten lager.

Om de juiste boekhouder te vinden kun je ook andere ondernemers informeren naar  hun ervaringen met boekhouders. Zo vind je misschien wel de perfecte boekhouder. Een andere manier om de juiste boekhouder te vinden is door verschillende offertes met elkaar te vergelijken.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Wil je graag weten wat een goede boekhouder gaat kosten? Op deze website kun je vrijblijvend offertes van verschillende boekhouders opvragen. Nadat je een offerteaanvraag gedaan hebt, ontvang je meerdere offertes die je met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je flink wat op de prijs besparen en vind je gemakkelijk een boekhouder die voldoet aan jouw eisen. Vraag nu direct jouw offertes aan!