Wat kost een boekhouder?

Wat kost een boekhouder is een vraag die gesteld wordt door allerlei ondernemers, maar met name door zzp’ers. Een eigen bedrijf start je vanuit een passie, een drive. Je weet wat je wil doen, doet wat je moet doen om te mogen starten en daar ga je. Maar naast het werk dat voor je onderneming doet, is er nog meer dat geregeld moet worden. Zowel op financieel als fiscaal gebied. Denk bijvoorbeeld aan BTW-aangifte die elk kwartaal terugkomt, de jaarlijkse inkomstenbelasting en hoe zit het met de uitgaven waarvan je de belasting terug mag vragen. Hoe werkt dat precies?

Een boekhouding bijhouden kost best veel tijd en niemand zit te wachten op een brief van de Belastingdienst die aangeeft dat jij een groot bedrag moet bijbetalen omdat je de aangifte toch niet goed had ingevuld. Een boekhouder kan je hier perfect mee helpen.

Misschien denk je dat een boekhouder te veel kost. Maar bedenk dan eens hoeveel uren het je kost om inzicht te krijgen in de cijfers van je bedrijf. Voor een boekhouder is de boekhouding een routineklus, een leuke financiële puzzel die hij/zij voor in jouw voordeel oplost. Het uitbesteden van je financiële en fiscale zaken kan onderaan de streep een hoop tijd, geld en stress schelen. Wat betaal je aan een boekhouder en waar wordt deze prijs op gebaseerd? Dat leest u in onderstaand artikel.

De gemiddelde prijs van een boekhouder

Wanneer je online gaat zoeken naar de prijs van een boekhouder kom je verschillende bedragen tegen. Gemiddeld genomen kan je zeggen dat een boekhouder zo’n €60,- per uur vraagt. Toch zien we dat in deze uurtarieven grote verschillen zitten. Het uurtarief wordt doorgaans bepaald door ervaring, specialisme en kennis. Hoe meer hiervan aanwezig is des te duurder zal een boekhouder zijn.

Wil je meer werk laten doen door een boekhouder dan kan je er ook voor kiezen om deze een vast maandelijks bedrag te betalen. Vaak hangt de prijs af van de grote van jouw boekhouding en het aantal facturen dat je verstuurd. Gemiddeld kosten boekhouders dan €50,- tot €150,- per maand voor een doorsnee boekhouding.

Kiezen voor een maandbedrag of een uurtarief?

Boekhouders bieden verschillende pakketten aan. Zo kan hij voor je aan de slag gaan en dat je achteraf betaalt voor de hoeveelheid uren dat hij voor je bezig is geweest. Vaak geven ze van te voren wel een indicatie over het verwachte werk. Je kan er ook voor kiezen om een abonnement af te sluiten met een vast bedrag per maand of jaar. Hierbij staat van te voren vast welke taken de boekhouder voor je uitvoert.

Zelf een deel van de boekhouding doen. Slim of niet?

Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om een deel van de boekhouding zelf te doen. Zeker als je werkt met een vaste opdrachtgever en alleen te maken hebt met enkele maandelijks facturen. Met de hulp van een online boekhoudprogramma kom je dan een heel eind met jouw boekhouding. Het blijft altijd verstandig om de jaarlijkse aangifte en de andere fiscale zaken als bijvoorbeeld de BTW-aangiften door een boekhouder te laten controleren.

Welke factoren bepalen de kosten van een boekhouder?

Er meerdere factoren die meespelen bij de prijsbepaling van de boekhouder. Kijk hierbij eerst naar je eigen onderneming. Wat voor soort onderneming heb je, en heb je veel transacties? Heb je personeel in dienst of werk je alleen? En hoe groot is je onderneming. Het is vanzelfsprekend dat een grote onderneming met tientallen mensen in dienst meer boekhoudkundige ondersteuning vergt dan de freelance tekstschrijver die een paar artikelen per week schrijft en factureert. Ook moet je kijken naar de boekhouder zelf. Is deze net begonnen of juist al jaren gespecialiseerd in jouw branche?

De ondernemingsvorm

Er zijn verschillende soorten ondernemingsvormen: ZZP, VOF, NV, BV en een stichting zijn de meest gebruikelijke. Welke ondernemersvorm je hebt, heeft invloed op de kosten van een boekhouder. Een eenmanszaak zonder personeel geeft minder werk dan een BV met vijftig man in dienst. Waar bij de één het recht toe recht aan facturen invoeren, BTW-aangifte, jaaraangifte en wat aftrekposten behandeld moeten worden, heb je bij een VOF of BV, zeker met personeel, met veel meer verschillende financiële zaken te maken. Denk hierbij aan de aangifte vennootschapsbelasting of verschillende BTW-tarieven.

Aantal transacties per maand

Wanneer je veel verschillende transacties hebt per maand, moet er meer gebeuren. Hierdoor zijn de kosten voor de boekhouder veelal hoger. Er wordt immers meer werk door de boekhouder verzet. Vaak zie je dat een boekhouder tot een x aantal mutaties per maand in zijn bedrag heeft verwerkt, en voor elke zoveel mutaties meer een extra bedrag vraagt.

De regio waarin je woont

Waar je woont heeft zeker ook invloed op de bedragen die gevraagd worden door een boekhouder. In hartje Amsterdam of Haarlem is veel meer vraag naar boekhouders dan in een plaats als Brouwershave in Zeeland. Tegelijk zullen zich ook meer boekhouders vestigen in grote steden, en is er wel meer te kiezen.

De grootte en complexiteit van jouw onderneming

Een onderneming kan vele vormen aannemen. Stel dat je een schoonmaakbedrijf begint en als zelfstandig schoonmaker zelf naar de huizen gaat. Nu zijn de boekhoudkundige handelingen te overzien. Maar wanneer je bedrijf begint te groeien, je personeel in dienst neemt om te laten schoonmaken waarbij je te maken krijgt met onder andere loonheffing en verzekeringen, en je daarnaast ook veel meer werkmateriaal en afschrijvingen hebt, wordt alles een stuk complexer.

Ook het soort diensten of producten dat je aanbiedt hebben invloed op de hoeveelheid boekhoudkundige zaken. Lever je ook aan het buitenland, of heb je verschillende soorten BTW-tarieven?

De ervaring van de boekhouder

Een beginnend boekhouder heeft over het algemeen een lager tarief dan een boekhouder met jaren ervaring. Deze kent de kneepjes van het vak en kan door al zijn ervaring in de branche waarin jouw bedrijf actief is net de slimmigheidjes kennen die een onervaren boekhoudkundige niet kent.

Daarentegen hoeft een net startende boekhouder niet te betekenen dat deze zijn werk niet goed doet en jouw boekhouding niet kan verzorgen. Je zal een keuze moeten maken kijkend naar je budget en de behoefte die er in jouw bedrijf is.

Welke taken wil je uit laten voeren?

Wanneer je een boekhouder wilt inhuren is het natuurlijk belangrijk om inzichtelijk te hebben wat hij of zij allemaal voor jou mag doen. Wil je de hele boekhouding uitbesteden van de maandelijkse facturatie tot de declaratie van elke bon? Of wil je enkel dat de boekhoudkundige de jaarrekening controleert?

Lees ons uitgebreide artikel: wat doet een boekhouder?

Tip: werk je zelf graag met papieren bonnen en houd je nog een papieren boekhouding bij? Zoek dan zeker een boekhouder die dit ook doet. Wil je juist een boekhouder met een modern online boekhoudprogramma zodat alles makkelijk te overzien is? Vraag dan bij een boekhouder na welke digitale taken deze allemaal levert.

Belastingaangiften

Een particulier in loondienst heeft over het algemeen eens per jaar te maken met de belastingdienst. In maart komt de blauwe brief op de mat en dan weet je dat je aan de slag moet. Echter, als ondernemer heb je veel meer contact met de belastingdienst. Elk kwartaal moet je de omzetbelasting betalen (de BTW aangifte) naast de jaarlijkse belasting. Lever je goederen of diensten binnen Europa, dan heb je ook te maken met ICP, oftewel intracommunautaire prestaties. Ook dit is per kwartaal mits je niet meer dan €50.000,- per kwartaal aan goederen of diensten levert. Is dit meer, dan moet je elke maand ICP betalen. Een BV of NV betaalt jaarlijks vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting. Heb je personeel in dienst, dan heb je ook nog te maken met loonbelasting.

Overige diensten die een boekhouder levert

Een boekhouder kan alles uit je handen nemen. Verschillende soorten belastingaangiftes, maar ook de maandelijkse facturen naar je opdrachtgever. Het declareren van noodzakelijke uitgaven, urenregistratie. Of wat dacht je van de salarisadministratie? Desgewenst zet de boekhouder niet alleen alles voor je in een overzichtelijke rapportage, maar bespreekt hij ook met je wat hij heeft gedaan en waarom.

Financieel en fiscaal advies

Een boekhouder kan meer voor je betekenen dan alleen de boekhouding controleren of facturen invoeren en insturen. Hij of zij kan je ook goed helpen bij financiële vraagstukken en het geven van fiscaal advies. Voorbeelden zijn het meedenken bij investeringen of het aanvragen van subsidies. Zij kunnen je vertellen wanneer het handig is om veranderen van ondernemersvorm wanneer je bedrijf groeit. Zoals overstappen van een eenmanszaak naar een BV. Deze extra diensten kan je bij je standaard bedrag inrekenen of je kan ze hier apart voor te hulp vragen.

Besparen op de boekhouder, geen slim idee!

Het doen van de boekhouding is zeker met de komst van online boekhoudprogramma’s een stuk eenvoudiger geworden. Toch raden wij je aan om niet te onderschatten hoeveel tijd een boekhouding kost. De kennis en slimmigheidjes van een goede boekhouder tezamen met zijn financiële knowhow en advies leveren een grote meerwaarde voor jouw bedrijf. Los daarvan staat nog de tijd die jij er in moet stoppen om bijvoorbeeld jaaroverzicht kloppend te krijgen. De expertise, adviezen en het meedenken zijn enorm werkdruk verlagend. De kosten die je denkt te besparen door het zelf te doen vallen vaak tegen als je kijkt hoeveel tijd het je kost.

Een goede boekhouder werkt voor jouw bedrijf en levert vaak geld op. Door het uit handen te geven aan financieel expert weet je bovendien dat het goed zit. En die geruststelling is ook zeker wat waard.

Kosten boekhouder aftrekbaar van opbrengsten

Een bijkomend voordeel van het inhuren van een boekhouder is dat deze aftrekbaar zijn van je opbrengsten. Net als je andere zakelijke uitgaven zoals bijvoorbeeld de huur van je bedrijfspand, bijscholing en de noodzakelijke apparatuur worden deze kosten van je winst afgehaald waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Een goede boekhouder wijst je hier natuurlijk zelf op.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Wanneer je besluit om een boekhouder in te schakelen, kan je al snel verdwalen op het internet. De simpele term ‘boekhouder’ samen met de plaats waar je woont levert hoogstwaarschijnlijk tientallen hits op. Op deze website kan je offertes aanvragen. Hiermee ga je geen enkele verplichting aan. Het offertesysteem wordt door veel bezoekers gebruikt om te ontdekken wat de uurtarieven van boekhouders in de regio vragen voor de dienst die jij wilt laten uitvoeren. Heb je de offertes binnen dan kan je deze rustig bekijken en een eerste selectie maken om de boekhouder te vinden die bij jouw bedrijf past.