Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder houdt de boekhouding en/ of administratie bij voor een onderneming of particulier. In onderstaand artikel leggen wij jou uit wat een boekhouder kan betekenen voor verschillende ondernemingsvormen. Daarnaast gaan we in wat een boekhouder nou precies doet: de diensten die hij of zij levert dus. Tot slot lichten we nog kort toe welke voordelen het inhuren van een boekhoudkundige voor jou als particulier of bedrijf kan hebben.

Geen zin in allerlei administratieve rompslomp, bang om je kwartaal aangiften te vergeten of geen idee of je aftrekposten misloopt waar je eigenlijk wel recht op hebt? Dan is het in zee gaan met een boekhouder misschien iets voor jou.

Boekhouder voor particulieren

Niet alleen voor een ondernemer kan het inschakelen van een boekhouder interessant zijn, maar ook een particulier kan hier baat bij hebben. Een boekhouder is namelijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de fiscale regelgeving en kan de belastingaangifte hierdoor zo voordelig mogelijk voor je opmaken. Daarnaast kan een boekhouder jouw administratie uit handen nemen.

Geen slapeloze nachten meer over de belastingaangifte en zeker weten dat jouw administratie altijd op orde is? Huur de kennis van een boekhouder in en profiteer van alle regels en wetten omtrent belastingen en toeslagen.

Boekhouder voor zzp’ers

Als zelfstandig ondernemer of freelancer moet je veel ballen in de lucht houden. Je doet het in je eentje dus alle verantwoordelijkheid ligt bij jou. Dit kan voor stress zorgen. Daarom is het belangrijk om de juiste mensen in de arm te nemen die jou kunnen ondersteunen. Een boekhouder neemt jouw boekhouding gedeeltelijk of helemaal over zodat jij de focus houdt op jouw corebusiness. Jij zorgt voor meer omzet en jouw boekhouder voor een boekhouding die tiptop in orde is. Lees over de zzp boekhouder.

Boekhouder voor B.V. / V.O.F. / Stichting

Een groter bedrijf heeft vaak ook een grotere en complexere boekhouding en administratie. Het is daarom ook logisch dat deze bedrijven vaak kiezen voor een boekhouder om alle financiële zaken te regelen. Wat een boekhouder zoal voor een BV’s, V.O.F’s of stichting doet? De salarisadministratie uit handen nemen en diverse financiële reportages opmaken zijn twee voorbeelden. Daarnaast weet een boekhouder precies welke aangiften er gedaan moeten worden en wanneer. Zo riskeer jij als ondernemer geen boetes en blijft jouw financiële plaatje goed inzichtelijk.

Welke werkzaamheden levert een boekhouder?

Een boekhouder kan onder andere de administratie bijhouden, de btw-aangiften en de aangifte voor de inkomstenbelasting voor je verzorgen, een jaarrekening, balans en winst- en verliesrekening voor je opstellen en je adviseren op financieel gebied. Je denkt nu misschien: ‘Dat klinkt allemaal goed, maar dat kost toch ook veel geld?’ Uiteraard is het inschakelen van een boekhouder niet gratis, maar deze verdient zichzelf meestal snel terug. De boekhoudkundige is namelijk op de hoogte van alle fiscale regels en wetten en kan ervoor zorgen dat jij alle aftrekposten en voordelen, die voor jou van toepassing zijn, benut.

Gedeelte of volledige boekhouding uitbesteden

Je bepaalt zelf welk deel van de boekhouding je wel of niet uitbesteedt. Ben je zelf een uitblinker in financiën en administratie en vind je het leuk om je hier in vast te bijten? Dan kan je ervoor kiezen om het grotendeels zelf te doen en bijvoorbeeld alleen ter controle of bij het opmaken van een jaarrekening hulp in te schakelen. Heb jij vroeger zitten schelden op je wiskunde- en economieboeken of vind je het doen van de boekhouding niet leuk en geeft het je stress? Dan kun je ervoor kiezen om de boekhouding helemaal uit te besteden en zelfs de facturen door je boekhouder te laten opstellen.

Belastingaangifte

Als ondernemer ben je verplicht om belastingaangifte te doen. De omzetbelasting moet vier keer per jaar worden aangegeven. De inkomstenbelasting één keer per jaar. Verder hebben een aantal ondernemingsvormen nog andere belastingaangifte waarmee ze rekening moeten houden. Zo heeft een V.O.F. ook te maken met vennootschapsbelasting. Een ondernemer moet al aan veel zaken denken. Een boekhouder ontlast en zorgt ervoor dat jouw belastingzaken goed geregeld zijn.

Debiteurenbeheer

Goed debiteurenbeheer is belangrijk voor de cashflow in jouw bedrijf. Als openstaande rekeningen niet betaald worden kan het financiële plaatje van jouw bedrijf in gevaar komen. Veel ondernemers vinden debiteurenbeheer een vervelende klus. Een boekhouder zorgt ervoor dat de debiteuren hun factuur netjes binnen de gestelde termijn betalen. Worden facturen niet betaald? Dan weet de boekhoudkundige op een tactvolle manier te handelen zodat de klantrelatie niet in gevaar komt. Lees meer over debiteurenbeheer.

Crediteurenbeheer

Een goed en groot netwerk is voor ieder bedrijf belangrijk. Daarom wil je iedereen te vriend houden en zorgen dat je jouw rekeningen op tijd betaald. Ben je zelf niet goed in het bijhouden van de administratie of ben je bang dat je rekeningen niet op tijd betaalt? Dan kan het inhuren van een boekhouder de oplossing voor jou zijn.

Financiële rapportages

Om een zo volledig mogelijk beeld te hebben van jouw bedrijf op financieel gebied is het goed om regelmatig een financiële rapportage op te stellen. Zo zie je als ondernemer duidelijk de ontwikkelingen omtrent kosten, omzet en winst. Door middel van grafieken krijg je een goed beeld van jouw bedrijf. Je kunt zien of je groeit of niet en stelt de oorzaken hiervoor gemakkelijk vast.

Jaarrekeningen en begrotingen

De meeste ondernemers zijn vaardig genoeg om de kwartaalaangiften en het bijhouden van de administratie zelf te doen. Het maken van jaarrekeningen en begrotingen is ingewikkelder en hier is de hulp en kennis van een boekhouder dan ook zeker een uitkomst.

Een jaarrekening van een bedrijf geeft inzicht hoe dat bedrijf zich het afgelopen jaar op financieel gebied heeft ontwikkelt. Een begroting is een financieel overzicht van de te verwachten kosten en opbrengsten. Het maken van begrotingen en jaarrekeningen uitbesteden? Vind een boekhouder!

Salarisadministratie

Het laatste wat je als ondernemer wilt is ontevreden werknemers. Een goede salarisadministratie is hierbij erg belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je personeel op tijd het juiste salaris krijgt gestort. Als je een klein bedrijf hebt met twee mensen in dienst dan is de salarisadministratie wellicht een klus die je gemakkelijk zelf uitvoert. Bij een groter bedrijf is dit echter een grote kluif werk waar veel tijd in gaat zitten. Een boekhouder kan je ontzorgen door de salarisadministratie uit handen te nemen.

Belastingadvies

Het is een groot voordeel om goed op de hoogte te zijn van alle fiscale regels en wetten. Zo weet je precies wat je moet doen om van zoveel mogelijk aftrekposten en andere voordelen gebruik te maken. Helaas is het als ondernemer niet te doen om zelf volledig op de hoogte te zijn en dus kan een boekhouder daarbij goed van pas komen. Deze weet alle ins- en outs en zorgt samen met jou dat je kiest voor het voordeligste pad.

Financieel advies

Naast alle taken die een boekhouder van je kan overnemen is het ook fijn dat deze er is voor het inwinnen van financieel advies. Waar sta ik met mijn bedrijf? Hoe ga ik groeien? Waarop kunnen we besparen? En welke investering is nu een slimme zet? Over al dit soort vraagstukken kun je sparren met je boekhouder. Zo zorg je samen dat je alles uit jouw bedrijf haalt.

Voordelen van een boekhouder inhuren

Een boekhouder inhuren heeft meerdere voordelen. Zo hoef jij je tijd niet meer te besteden aan het doen van allerlei administratieve taken of financiële klussen en kun je je richten op hetgeen waar je echt goed in bent. Daarnaast weet je zeker dat jouw boekhouder op de hoogte is van alle regels en wetten omtrent financiën en dat jij altijd op de meest voordelige manier te werk gaat. Een boekhouder kost geld, maar doordat hij of zij jou zo goed helpt besparen, levert het je uiteindelijk alleen maar meer op. Kiezen voor een boekhouder is een investering die je doet om te durven groeien. Ga jij ook voor groei?

Lees ook: Wat kost een boekhouder?

Vrijblijvend offertes aanvragen

Een boekhouder kan je dus niet alleen ontzorgen, maar deze kan jou ook echt verder helpen door financieel advies te geven. Bepaal zelf welk deel van de boekhouding je graag uitbesteedt en kies voor de manier van werken die bij jou past. Geen zin in allerlei administratieve rompslomp, bang om je kwartaal aangiften te vergeten of geen idee of je aftrekposten misloopt waar je eigenlijk wel recht op hebt? Schakel een boekhouder in en hou tijd over voor jouw bedrijf!

Vraag vandaag nog meerdere prijs offertes aan van boekhouders werkzaam in jouw regio. Vergelijk de uurtarieven en bepaal welke boekhouder voor jou het beste is. Gebruik maken van het offertesysteem is gratis en geheel vrijblijvend.